Testiranje opreme: adidas Terrex Agravic vjetrovka i Gore-Tex trail runnerice

No comments

Disclaimer: Gear review koji sam napisao je isključivo moje stajalište i nije uvjetovano ostalim faktorima!

Dobra oprema čini razliku, omogućuje ti da duže boraviš u prirodi kada su uvjeti loši, ali svejedno prekrasni i inspirirajući. Nije mi se jednom dogodilo da sam zbog loše opreme bivao otjeran s planine. Vjetar, kiša, hladnoća dolaze često nenajavljeni. Nije se jednom zvalo HGSS zbog nevaljale opreme usred neke oluje. Često o tome čitamo u novinama i hrabro zaključujemo da se nama to ne može dogoditi. Činjenica je da može, koliko god bili iskusni. No, kako bismo rizik sveli na minimum valja se opremiti dobrom opremom koju nosimo s guštom, a ne zato jer moramo.

Ovoga puta testirao sam vjetrovku adidas Terrex Agravic Shield i trail runnerice Terrex Agravic s Gore-Tex opnom.

Za potrebe testiranja sam išao na Velebit. Vrijeme se već pomalo mijenjalo, a dan kasnije je pao i snijeg. Dakle, uvjeti su bili i više nego dobri za testiranje jakne za vjetar. Vjetrovku Terrex Agravic Shield odlikuju specifikacije koje i odgovaraju laganoj jakni. Naime, cijela se jakna može zgužvati u džep, te uz malu težinu veličine je malo veće koverte. To smatram bitnom karakteristikom jer kada tegliš ruksak od 15 kg svaki se gram računa, a prostora za stvari uvijek nedostaje.

Prvi sam dan imao umjereno vrijeme i jakna je dobro disala. Unatoč jačem tempu hodanja jakna nije zagušavala protok zraka iznutra prema van, a na mahove kada je udarao jaki vjetar služila je kao dobar blokator hladnog vjetra. Sljedećeg dana vremenske su prilike bile kudikamo gore. Bila je magla, vlažno, a vjetar je tukao još jače. Obukao sam pernatu jaknu, a preko nje Agravic Shield. Ta je kombinacija zaista vrhunski odrađivala posao. Perje je grijalo, a Agravic Shield štitio od vjetra. S tom se kombinacijom, ukoliko nema padalina, jako dobro može zaštititi od vjetra i hladnoće. To je i poanta layeringa. Kombinirati prema potrebama, i nikada se ne dovesti u situaciju pregrijavanja ili pothlađivanja. Zakopčavajući patentni zatvarač (aka ciferšlus) često bi mi zapeo zatvarač i morao sam koristiti silu. Radi se u plastičnom zatvaraču i čini mi se da je to najslabija karika ove jakne.

Drugi komad opreme koji sam testirao su bile adidas Terrex Agravic trail runnerice s Gore-Tex opnom. Već sam testirao Terrex Agravic tenisicu kada sam išao na Risnjak. Te su Terrexice bile bez Gore-Tex opne, pa su i malo manje težine. Nisam očekivao neku preveliku razliku u runnerici, no čim sam ih obukao – još u trgovini – osjetio sam da se radi o posve drugačijem proizvodu. Dizajnom i materijalima identična, ali ipak puno stabilnija i udobnija.

Terrex Agravic mi je sjela uz stopalo kao salivena i nikakvih žuljanja nije bilo niti u jednom trenutku. Zavezati je nije problem i jednim potezom bih uspio stegnuti cijelu tenisicu. Ipak, boljka su, kao i na prethodnom modelu, vezice koje se lako odvezuju. Potplat je također identičan – od Continental gume – i tu zaista nemam nikakvih zamjerki. Runnerica drži stijenu bila ona mokra ili suha.

Nažalost, kiša na Velebitu nije padala i nisam testirao ova dva komada pod tim uvjetima. Ipak, došavši u Zagreb nisam prestao s nošenjem Terrex Agravic Shield vjetrovke i Terrex Agravic runnerica. Vjetrovka nije predviđena za kišu, ali želio sam vidjeti koliko može podnijeti vode. Pokazalo se vrlo malo, što sam i očekivao za jaknu ovolike težine. S druge strane, runnerice i Gore-Tex opna su funkcionirale besprijekorno. Gazeći blatom Medvednice zagazio sam u kal do gležnja. Srećom, u blizini je bio potočić i odmah sam uronio Terrexice u vodu da ih operem. Zaronio sam ih posve, tik do ruba i držale su mi noge suhima bez problema.

Što reći za kraj? Da, ovo su dobri komadi robe/obuće. I dok pišem ovaj review nosim Terrexice na nogama. Ne skidam se iz njih. Mislim da je to najbolji pokazatelj smatram li valjaju li ili ne. Za hladnije vrijeme, kada nema puno sunca i kada prijete kiše svakako bih uzeo ovu runnericu za thru hike. K tome, djeluju mi izdržljivo, no to ću tek testirati uputim li se s njima na thru hike. Sve u svemu, zbog loših vezica, dajem ovoj runnerici ocjenu 9/10.

Agravic Shield je dobra vjetrovka. Radi svoj posao bez zamjerki, a izgledom privlači pozornost. Također, ne mogu reći koliko je izdržljiva, ali ovaj će komad opreme ići sa mnom na thru hike, a tada ćemo vidjeti kako funkcionira u ekstremnim uvjetima. Ocjena, zbog lošeg ciferšlusa: 9/10

U crowdfunding kampanji sam napravio i malu nagradnu igru u kojoj je nagrada upravo jedna ovakva vjetrovka. Rezultati stižu uskoro 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s