Topo karte

No comments

Velike su razmirice po pitanju karata/mapa na long distance putovima u SAD-u. Jedni zagovaraju kompas, papirne karte i gps; dok su drugi tvrdokorni zagovornici isključivo elektronike – mobiteli s aplikacijama poput Halfmile i Guthook maps i gps na mobitelu.

Naravno, zagovornici prednosti diviniziraju, a pravi put je, kao i u 99% slučajeva na pola puta između dviju krajnosti.

Naime, papirnate karte su teške, mora ih se slati poštom u kutijama što je skupo, lako ih se uništi vodom ili trganjem, informacije znaju biti zastarjele.

S druge strane, elektronika je dvosjekli mač. Hiker je ovisan o bateriji, smartphone je neotporan na vodu, jako sunce zaslon čini nevidljivim, kvarovi su uvijek mogući.

S obzirom da spadam u grupaciju koja ne vjeruje elektronici previše (prvenstveno baterijama), odlučio sam se imati karte. To je zdravo-razumska odluka. Karte sam besplatno skinuo na Half mile stranici i dobrotom tvrtke Con Copy povoljno i kvalitetno ih obostrano isprintao na preko 200 stranica. U ruksaku ću nositi samo mali dio karata dok ću ostalo slati poštom u gradove ispred sebe udaljene i do 300 milja.

Naravno, imati ću i aplikacije na smartphonu. Halfmile app (0$) nadopunjuje Guthook (25$), i obratno. Obje aplikacije mogu raditi u offline modu. Posjećivati ću i stranicu posvećenu vodi na PCT-u. Na toj stranici hikeri i trail angeli dnevno update-aju situaciju na terenu po pitanju vode.

Dakle, po pitanju orijentacije ovo su pomagala:

  1. Kompas
  2. Printane topo mape
  3. Halfmile app
  4. Guthook app
  5. http://www.pctwater.com
  6. GPS smartphona
Karte ću nositi u zip lock vrećicama otprilike po 20-ak stranica odjednom.
Karte ću nositi u zip lock vrećicama otprilike po 20-ak stranica odjednom.

Iskusni hikeri kažu da jednom kada se uhodaš karte više ne koristiš, čak niti aplikacije. Samo ideš i znaš kao po nekom instinktu gdje je put i gdje moraš doći. Vjerojatno ću i ja slično rezonirati nakon određenog broja prijeđenih kilometara. Ipak, ne želim dovoditi u opasnost niti sebe, niti spasitelje neopreznošću ili “lako ćemo” taktikom. Nositi karte je odgovorno ponašanje i ne pada mi na pamet glumiti šerifa ili teksaškog renđera.

T minus 27 days 🙂

Con Copy, Bračunova 14, Črnomerec, 01/377-6596

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s