Visina snijega na PCT-u

No comments
Sanjakanje na stražnjici je jedna od najzabavnijih stvari vezanih uz snijeg :)
Sanjakanje na stražnjici je jedna od najzabavnijih stvari vezanih uz snijeg 🙂

U PCT krugovima 2011. godina se jako dobro urezala u pamćenje. Bila je to godina s ponajvećim snijegom na stazi. Thru hikeri su bili u velikim problemima. Pothlađeni, s nedovoljno hrane (jer hodanje po dubokom snijegu izuzetno iscrpljuje), izgubljeni zbog zametenih puteva thru hikeri su bili realno u opasnosti. Trail angeli su im s naprtnjačama hrane išli u susret presrećući ih na planinskim prijevojima. Taj milenijski snijeg su spomenuli Ian i Andy u dokumentarcu As it happens, a što su iz prve ruke svjedočili u toj najsnježnijoj godini. I ove je godine El nino godina i hikeri sa strepnjom prate visine snijega na PCT-u. I ja strepim. Nemam nekog prevelikog iskustva s planinarenjem u snježnim uvjetima i radije bih manje količine snijega, odnosno manje vode u pustinji nego obratno.

Na PCT class of 2016 Facebook stranici savjeti kapaju sa svih strana, no sve se svodi na sljedeće:

  • ponesi duplo hrane od onoga što si mislio
  • ponesi cepin i micro spike dereze
  • ne idi sam, udruži se s iskusnijim hikerima
  • iskoristi zoru za hodanje jer tada je snijeg zamrznut i ne propadaš

snow2

Stranica postholer.com vrvi kojekakvim korisnim informacijama. Zadnja korisna stvar koju su objavili je dijagram visine snijega uz usporedbu s prosječnom i najvišom visinom snijega.

razina snijegaKao što se može vidjeti snijeg je na većini staze podosta ispod najviše zabilježene razine, ali ipak malo viši od prosječne visine. Za sada su svi zadovoljni visinom snijega, no tek je veljača i još su stvari neizvjesne. U Sierrama snijeg može pasti čak i u travnju i svibnju tako da će biti neizvjesno do zadnjeg trenutka. Očekujem da ću ući u Sierre oko 1.6. Tada snijeg neće padati, a kakve će biti razine snijega i koliko će topljenje snijega povećati rijeke i potoke dok ću silaziti sa Sierre tek ću vidjeti.

Najviša točka PCT-a - Forester pass (4009m). Proklizavanja niz padinu u ovom slučaju može za rezlutati imati smrtne posljedice za hikera.
Najviša točka PCT-a – Forester pass (4009m). Proklizavanje niz padinu u ovom slučaju može za rezlutat imati smrtne posljedice za hikera.

snow3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s