Campfire permit i posudba bear canister-a

No comments

Prije samog pješačenja na Pacific crest trailu, osim treninga ili dobre volje, potrebno je napraviti razne predradnje: zatražiti dozvolu za thru hike, dozvolu za ulazak pješačenjem u Kanadu (što još nisam obavio), potvrdu o položenom online ispitu o gašenju logorske vatre koja je potrebna u Kaliforniji, molba za posudbom bear canistera.

U Kaliforniji su na snazi oštri zakoni po pitanju vatre. Primjerice, alkohol nije dozvoljen kao gorivo (ukoliko koristite alkoholno kuhalo), a za plinska kuhala potrebno je imati dozvolu koju online izdaju kalifornijski vatrogasci nakon što odgledate kratki film i odgovorite na desetak pitanja vezanih uz netom pogledani film. Pro forma, ali u zemlji u kojoj je kampiranje nacionalni “sport”, a šumski požari svakogodišnja pošast takve su stvari zapravo vrlo logične. Ukoliko nemate taj komad papira za vrijeme kontrole renđera kazne su prilično paprene.

IMG_20160209_230721

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Druga stvar, kada se nalazite u Sierrama morate biti svjesni da se nalazite u staništu crnih medvjeda, a u tome će vam pomoći američki zakoni. Naime, medvjedi su uvijek gladni i u potrazi za hranom. Ukoliko je hrana na dohvat ruke medvjeđi će je nos vrlo lako nanjušiti i htjeti će je pojesti. Ukoliko mu u  toj nakani na putu stoji šator medvjed neće dvojiti. Ući će u šator i pojesti vam hranu i uništiti opremu i vi ćete napustiti putovanje. BV500

Za takvog medvjeda nema povratka na staro. Upravo zbog toga morati će biti ubijen od strane renđera. A da se to ne bi događalo zakon nalaže da se koriste bear karnistri koji štite hranu od medvjeda i omogućuju vam da hranu bez opasnosti ostavite i dvadesetak ili više metara od šatora. S obzirom da su karnistri skupi, a većini ljudi ih ne trebaju osim dok su u Kaliforniji, skupina entuzijasta je pokrenula akciju posudbe karnistara u Kennedy Meadowsu, tik pred ulazak u Sierru. Posudba je besplatna, osim što morate platiti poštarinu kada ćete poštom vraćati karnistar u Kennedy Meadows. Ovo je svakako vrlo zgodna pogodnost i ukoliko se netko uputi na PCT neka uzme u obzir mogućnost besplatne posudbe medvjeđe kanturine.

canister loan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s