Što je to Pacific crest trail?

No comments

PCT-Overview-2015-791x1024

Pacific crest trail je pješački, planinarski put u SAD-u koji se proteže od granice s Meksikom kod San Diega (Kalifornija), duž Kalifornije preko Oregona pa sve do države Washington i granice s Kanadom. Ucrtan je 1968. godine, a smatra se da je završen tek 1993.

Na putovanje se može krenuti sa sjevera na jug (Southbound) ili s juga na sjever (Northbound) što je učestaliji način. Dakle, najčešće se kreće northbound i to oko 25. travnja, a put najčešće traje 140-180 dana.

Ajmo malo slikovitije. PCT je dugačak 2650 milja ili oko 4300 km. Za usporedbu – kada bi se iz Zagreba krenulo pravocrtnim putem dužine 4300 km pješak bi došao do ruba ovog zelenog polukruga. Dakle, do Nigerije, Burkine Faso, Južnog Sudana, Etiopije, Yemena ili pak Kirgistana ili Afganistana.

2660 milja radijus od zagrebaKada se zbroje svi usponi na PCT-u oni iznose 91 milju, odnosno 145 km. To bi značilo da se po završetku PCT-a može reći da se hodač popne na visinu koja bi bila ekvivalent 16,5 uspinjanja na Mount Everest (koji je, uzgred budi rečeno, osvojilo više ljudi negoli ih je prohodalo cijeli PCT).

Na PCT thru hike se godišnje odluči oko 500-1000 ljudi, no brojka raste otkako je izašao film Wild s Reese Witherspoon koji je napravljen prema knjizi Cheryl Strayed o njezinim nepromišljenim, amaterskim putešestvijama.

Od svih thru hikera PCT završi njih 37%, 43% ih odustane zbog emocionalnih ili ostalih razloga, 15% odustaje zbog ozljeda, a 5% zbog vremena.

Sveukupno, riječ je o 63% muškaraca i 37% žena.

Najviša točka PCT-a je Forester pass koji se nalazi u Kaliforniji, u Sierri, na 4009 m, a najniža točka je na granici Oregona i Washingtona kod mosta Bridge of gods, a nalazi se na malenih 54 m n/m.

PCT prolazi uz preko 1000 jezera i kroz 33 državne divljine, 24 nacionalne šume i 7 nacionalnih parkova.

PCT presijeca najpoznatiji svjetski rasjed – geološki fenomen –  San Andreas čak 3 puta.

PCT prolazi uz tri najdublja jezera u SAD-u: Lake Tahoe (501 m), Crater Lake (589 m) i Lake Chelan (350 m).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s